De Crăciun, alege făina Băneasa pentru prăjiturele superpufoasedulcifantastice

Este acea perioadă a anului când ar trebui să termin raportările financiare de final de 2022, dar mintea îmi este invadată de gânduri cu privire la Crăciunul care va urma: un nou Crăciun fără bunica mea dragă. Gândurile sunt exact precum fulgii de nea. Unul nu seamănă cu celălalt. Domnește o nesfârșită ardoare de creație în transformarea și dezvoltarea aceleiași teme fundamentale – a hexagonului cu laturile și unghiurile egale – însă ele cu egalitatea lor desăvârșită și regularitatea lor glacială sunt toate diferite. Mă simt copleșită de amintirea ei, dar și de amintirile cu ea, chiar dacă amintirea lucrurilor trecute nu este, în mod necesar, amintirea lor aşa cum au fost.

Valurile de nostalgie sunt întrerupte, din fericire, de un mesaj pe telefon trimis de fiica mea cea mare.

„A adus un domn de la Fan Courier un colet ce conține 2 pachete de făină Băneasa. Lia și-a terminat temele și a zis să facem niște clătite. Nia”

Mesajul m-a scos imediat din starea în care mă aflam. Așteptam coletul acela de zile bune și parcă le și vedeam pe cele două tinere cu inițiativă care nu citesc mereu cu atenție etichetele luând bunătate de făină pentru cozonac și făcând cu ea clătite.

M-am decis pe loc să iau un Uber și să merg acasă și să-mi mai sting dorul de bunica mea preparând cu fetele mele prăjiturelele superpufosdulcifantastice ale bunicii mele, Maia.

Doar 8 ingrediente pentru prăjiturele simple, dar savuroase

Aveam acasă toate ingredientele necesare. Și ce dacă mai sunt 28 de zile până la Crăciun? Și Maia le făcea ori de câte ori îi veneau prietenele în vizită, nu doar de Crăciun ba și cu ocazia zilelor onomastice ale surorilor ei.

Dar să vi le spun și vouă:

INGREDIENTE

  • 300 g făină 000
  • 2 lingurițe rase de praf de copt
  • 200 g de unt (sau margarină) rece
  • 100 g zahăr
  • 1 ou
  • coaja rasă de la o lămâie
  • 1 pachețel de zahăr vanilat
  • 1 praf de sare
  • creioane pentru decor de la Dr. Oetker (pentru a decora prăjiturelele la final)

Nu este necesar nici măcar să mă uit în caietul cu rețete de prăjituri delicioase rămas de la Maia căci aceasta este una dintre rețetele pe care le știu pe de rost, ajutată și de numărul mic de ingrediente, toate relativ simple, de modul de preparare facil și de numărul mare de ocazii cu care am preparat împreună cu Maia aceste prăjiturele.

Odată ajunsă acasă, am găsit pe masa din bucătărie ingredientele pregătite de atac pentru clătite. Da, clar, căci altminteri ce căuta laptele în afara frigiderului?

Am rearanjat ingredientele necesare pe masă în timp ce Nia, curioasă, a început să mă interogheze:

— Tot de la Paste Băneasa – Paste Făinoase și Produse de Morărit ai primit și aceste 2 pachete cu făină și tot spre testare? Că ai ajuns super repede acasă, probabil ca să nu facem noi vreo prostie cu ele. Nu ar fi trebuit să-ți faci atâtea probleme căci doar știi că surioara mea este experta familiei în clătite.

— Adevărat, Nia și nici cu pastele de ziua mea de naștere nu s-a descurcat deloc rău. Bine, cu acelea ai ajutat-o și tu mult. Una peste alta, adevărul adevărat este că mi-a fost teamă că o să facă clătitele cu făină pentru cozonac Băneasa.

— Să încurc eu tipurile de făină când vine vorba de pregătit bunătăți precum cozonacii, prăjiturile și clătitele? se auzi vocea jignită a fetei mele celei mici, Lia. Am învățat când am fost la mătușa Anca, la Oradea, că făina 000 este excelentă pentru aluaturi pufoase și ușoare de patiserie în timp ce făina 650 pentru că are un conținut mai mare de gluten este ideală pentru aluaturi elastice care au nevoie de dospire: pâine, pizza, focaccia. Iar aceste două pungi conțin ambele făină de grâu albă superioară 000, potrivită pentru cozonac, prăjiturele, plăcinte, dar și clătite.

Rețetă simplă de prăjiturele în doar 3 pași

— Bine, bine, gata, mă predau. Nu citisem ce scrie pe fiecare pungă în parte. Acum, hai să mă ajutați puțin să fac prăjiturele.

— După o rețetă Băneasa? se auzi vocea Niei.

— Nu, după rețeta străbunicii Maia. Este super simplă. Pasul 1: se amestecă toate ingredientele într-un castron mare și se frământă foarte bine până se obține un aluat moale. Aluatul se pune la rece, în frigider, pentru circa 40 de minute.

— Și apoi? întrebă Lia.

Trucul bunicii Maia

— Urmează să vă spun un secret! Secretul bunicii mele, Maia, fără de care nu putem trece să amestecăm toate ingredientele. Înainte de a adăuga oul, îl scuturăm puțin și spunem „Un’, doi, trei, nu ați ghicit – am aici un ou vrăjit”. Astfel o să vă iasă prăjiturelele mult mai gustoase.

Le aud pe fete râzând cu poftă în timp ce scutur un ou parcă aș fi un copil care evaluează un ou Kinder cu surpriză. Râd din toată inima și asta-mi umple sufletul de bucurie. Mă gândesc că Maia nu a murit cu adevărat, ci ea trăiește prin mine, prin ele, prin rețeta aceasta simplă, dar delicioasă, prin râsul cristalin al copiilor. Pot continua să mă gândesc la ea cu inima și sufletul deschise și să creez noi amintiri.

— Urmează pasul 2 când se întinde pe masa presărată cu făină aluatul. Cuptorul se preîncălzește între timp la 165 de grade Celsius. Aluatul se taie cu forme speciale. Maia m-a învățat să nu fac economie la făină, ci să trec prin făină fiecare formă cu care tai de fiecare dată când tai din aluat pentru ca acesta să nu se lipească de marginile formei și astfel să poată fi așezate formele obținute cu ușurință pe hârtia de copt cu care se tapetează tava care se va introduce în cuptor. Tava se introduce pe raftul din mijloc al cuptorului. Formele obținute din aluat se lasă în cuptor circa 10 minute (nu mai mult!) până devin galben aurii.

— Este o rețetă la fel de simplă precum cea de clătite, o aud pe Lia exclamând.

— Da, da. Urmează pasul 3, care este de-a binelea banal: le scoatem din cuptor, le lăsăm să se răcească puțin și le decorăm. Noi le vom decora azi cu aceste creioane pentru decor în culori pastelate de la dr. Oetker, însă Maia le decora cu frișcă proaspăt făcută în casă, cu ajutorul unui decorator special pentru torturi și prăjituri.

— Dar dacă am topi ciocolată, nu am putea decora și cu aceea? mă întreabă Nia.

— Ba sigur că da. Peste ciocolata topită, se poate presăra nucă măcinată sau se pot presăra migdale rase. Sau fulgi de cocos care mie îmi amintesc de fulgii de nea și ca atare de Crăciunul care va veni curând.

— Super, căci atunci facem iar de Crăciun căci făină avem destulă și o să cumpăr de toate ca să le decorăm în fel și chip, nu doar cu aceste creioane.

— Dar ce bune și ce dulci sunt! zise Lia, cu gura plină, după ce a dat gata deja 3 prăjiturele.

Sfat de aplicat pentru un gust dulce-acrișor

Un sfat suplimentar, pe lângă trucul bunicii Maia, un sfat la final pe care nu-l țin secret, ci îl împărtășesc cu voi: 3 picături de suc de lămâie în aluat pe lângă coaja rasă de lămâie ținând cont că indiferent cu ce veți decora prăjiturelele nu veți face altceva decât să adăugați un plus de dulce la o prăjitură deja dulce.

Voi ce trucuri „vrăjite” folosiți pentru ca bunătățile dulci să vă iasă perfecte?

Articol scris pentru SuperBlog 2022, proba nr. 21


Sursă de informare folosită pentru rețetă: cartea autoarei Diana Amft Micul Păianjen Firicel. Ce minunată este iarna!

Imaginile folosite pentru a ilustra articolul fac parte dintre cele puse la dispoziția concurenților de sponsorul Băneasa cu excepția celor care provin din arhiva personală și a imaginilor royalty free de pe site-ul pexels.com. Colajele sunt realizate folosind aplicațiile canva.com și pizap.com

Publicitate

Un gând despre „De Crăciun, alege făina Băneasa pentru prăjiturele superpufoasedulcifantastice

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s