Spring fiesta în Budapesta alături de Vasco Translator V4

Sursa foto: site-ul pexels.com, colaj realizat în Canva

Am visat toată iarna la o primăvară fără fasoane și fără grimase care să schimbe cu mugurii ei tari și verzi întreaga rânduială lăsată de sezonul alb. Am așteptat nerăbdătoare anotimpul acesta verde care ne oferă tuturor speranță.

Mi-am dorit să simt cum învie în cimitire plopii, să mângâi inflorescența de muguri prinși de ramurile corcodușului din spatele blocului, să privesc buburuzele care mi se așază ca din neant pe mâini. Am jinduit să pot cumpăra iar crini și legături de pătrunjel cu aroma lor proaspătă și vie și să ridic zambilele scăpate pe șina de tramvai de femei neatente. Ce sacrilegiu la adresa curcubeului de culori în care vin să ne încânte ochii!

Am sperat trei luni de toamnă și încă 90 de zile pe timp de iarnă la codul roșu de adiere de primăvară. În fine a sosit.

De unde știu? Simțiți și voi parfumul acela care vă face să fiți cu nasul pe sus primăvara? Este parfumul florilor de zarzăr.

Primăvara este sezonul dorului de ducă

Sursa foto: pagina de Instagram Vasco Translator

Toată iarna am visat la iarba verde a evadării. Studenții americani au și denumirea perfectă pentru visele mele: spring break. Pot să-i înțeleg căci și eu îmi iau în fiecare primăvară patru zile de concediu pentru un city break. Și nu doar eu fac asta, ci mulți alți români norocoși. O facem pentru a descoperi Europa și comorile ei ascunse. Bătrânul continent este plin de orașe și atracții turistice de vis, iar primăvara este perioada perfectă din an pentru a face asta.

Top 5 motive pentru a călători primăvara și un extra motiv luminos

Temperatura exterioară este ideală

Evitați aglomerația specifică verii

Biletele de avion și cazarea sunt la prețuri fără competiție

Festivaluri fabuloase vă fac cu ochiul

Orașele devin o simfonie florală

Spring golden hour – firicele de auriu scaldă orașele înainte de apus și imediat după răsăritul soarelui

O să vă expun pe larg aceste câteva motive întemeiate pentru a da curs ideii de a deveni exploratori primăvara: nu vă confruntați cu gerul iernii, nici cu arșița verii, evitați tristețea toamnei cu al ei covor de frunze moarte. Pe scurt, vă încărcați de la mama natură cu energie și verde. Lumina soarelui face ca primăvara totul să pară posibil. Puteți simți cum vara se angrenează într-un joc de skanderbeg cu iarna și știți că vara va învinge. Alea iacta est. Un joc câștigat în avans, chiar dacă plouă. „Casa câștigă întotdeauna” se zice la casino. Așa și primăvara în fața suflului înghețat al iernii.

La aceste argumente se adaugă ofertele de sezon ale agențiilor de turism, oferte la biletele de avion spre diferite destinații și puzderia de evenimente în aer liber pe care o puteți găsi indiferent de destinația spre care vă îndreptați. Evident că muzeele, restaurantele, cafenele, teatrele, sălile de concert sunt și ele la locul lor și dacă le studiați site-urile, veți constata că sunt gata și ele să vă surprindă cu o largă paletă de evenimente indoor.

Primăvara aceasta am ales din nou capitala Ungariei – un oraș din Centrul Europei care a avut mereu avantajul frumuseții apusene. De ce această alegere? Deoarece este aproape de București, pentru că am rude acolo, îmi amintește de adolescență și de tinerețe – de primăverile vieții mele – și limba maghiară îmi este atât de bine cunoscută, un atu deloc de neglijat când vine vorba despre călătorii.

Budapesta, cu străzile ei înguste și cu clădirile sale impunătoare, este un oraș scris de mâna lui Béla Bartók într-o partitură muzicală. Fiecare clădire este precum o notă muzicală care adăugă o nouă nuanță la simfonia urbană. Cu pietrele sale vechi și cu trecutul său încărcat de istorie, capitala Ungariei este o carte deschisă a trăirilor și speranțelor tuturor acelor oameni care au pășit pe străzile sale.

Budapesta își dezvăluie secretele în lumina palidă a zorilor. Străzile sale sunt pentru turiști povestitorii tăcuți ai istoriilor trecute. Seara luminile orașului se reflectă în Dunăre ca niște fulgi de aur. Misterul și intriga vă sunt garantate în această atmosferă. Cum ar putea să fie altfel în orașul podurilor, cum mai este supranumită capitala Ungariei?

Sursa foto: site-ul pexels.com

Dacă nu ați vizitat-o niciodată, câteva recomandări de locuri clasice de văzut ar fi: palatul din Buda, Bazilica Sfântului Ștefan, Piața Sf. Gellért și Muntele Gellért, memorialul pantofilor de pe malul Dunării (în amintirea evreilor azvârliți spre înecare), Biserica Sf. Mátyás, Bastionul Pescarilor, Parlamentul Ungariei, Piața Eroilor, Statuia Libertății, cele opt poduri (podul cu lanțuri sau podul Széchenyi, podul Margareta, podul Libertății, podul Elisabeta, podul Petőfi, podul Árpád, podul Rákóczi, podul Megyeri), Insula Margareta. Pentru dependenții de shopping, cea mai recomandată destinație este strada Váci.

În eventualitatea în care preferați să vă bucurați de oraș într-un ritm mai relaxat, fără a bifa obiectiv după obiectiv, există câteva locuri excelente pentru plimbări primăvăratice, locuri unde cireșii înfloriți vă vor tăia răsuflarea cu frumusețea lor: promenada Tóth Árpád, frecventată de majoritatea turiștilor, dar și Grădina Botanică, Arboretum-ul din Buda și grădina japoneză Zugló.

Sursa foto: site-ul Pixabay

Dacă vă place cafeaua sau dacă sunteți dependenți de ea și vă curge prin vene un lichid cafeniu, trebuie să beți negreșit una la New York Café Budapesta. Această cafenea a fost aleasă, în anul 2011, drept cea mai frumoasă din lume. Este un loc de poveste care vă va purta, odată ce-i treceți pragul, spre o lume a regalității și aristocrației din perioada renascentistă.

Veți păși într-un spațiu al eleganței, al rafinamentului, al luxului și al opulenței. Aici puteți lua și masa căci, în esență, este un restaurant plin de stil, cu o doză de romantism inclusă în serviciile ireproșabile. La al doilea etaj are chiar și o scenă unde o orchestră clasică vă va încânta cu muzica valsurilor și a altor dansuri de societate.

Sursa foto: site-ul Pixabay

Specialitățile cafenelei sunt cafeaua maghiară cu boia și ardei iute (un mix unic de boia, chili, zahăr brun, cafea și smântână) și Somlói gombócok. Adică, găluștele Șomloi, în traducere instant făcută de mine. Un desert specific maghiar bazat pe aluat de pişcot cu glazură de nucă şi ciocolată, decorat cu frişcă în mod obișnuit. New York Café Budapesta adaugă la ceva comun și extraordinarul, căci desertul acesta tradițional vă este servit cu foiță de aur.

Nu am apelat pentru a vă traduce denumirea desertului la atât de cunoscutul traducător instant al majorității populației planetei: Google translate. Poate că se descurcă decent când vine vorba de traducerile din limba engleză, dar este neputincios când vine vorba de limba maghiară. Caracterul ei aglutinant, multitudinea de afixe și sufixe o fac o limbă extrem de dificilă.

Altfel spus, nu încercați limba maghiară acasă fără profesor și nici Budapesta nu o luați la pas primăvara aceasta fără Vasco Translator V4.

Sursa foto: imagine pusă la dispoziția concurenților de Vasco Electronics

Călătoriți alături de un dispozitiv Vasco pentru a evita un fiasco

Am descoperit dispozitivul Vasco Translator anul trecut, cu ocazia unei vacanțe memorabile în Grecia. În câteva fraze, vă pot explica lucrurile esențiale despre cel mai bun traducător instant existent pe piață și motivele pentru care ar trebui să călătoriți având unul alături pe toată perioada voiajului.

Deși este un dispozitiv asemănător din punct de vedere al aspectului exterior cu un telefon mobil este mai ușor decât un smartphone convențional.
Este cel mai bun gadget modern posibil creat special pentru a sparge barierele lingvistice pentru tine.

Vasco Translator V4

Este un dispozitiv dotat cu AI căruia nu-i lipsesc nici butoanele digitale de pe display și nici butoanele fizice de pe margine, rezistent la șocuri și la stropire și echipat cu microfoane special create pentru traducere care fac ca zgomotele de fundal să fie eliminate cu până la 99%. Adică este aproape de perfecțiune din acest punct de vedere.

Acest dispozitiv este un translator universal care poate traduce în peste 108 limbi. Se prezintă sub forma unui dispozitiv robust, compact, cu ecran mare și ușor de folosit.

Sursa foto: imagine pusă la dispoziția concurenților de Vasco Electronics

Din punctul meu de vedere, este un echipament deosebit de util și rapid pentru că funcțiile sale sunt la vedere și durează mai mult să selectezi limba din listă decât să traducă.

Dispozitivul are 10 motoare de traducere de la 10 companii diferite și alege cea mai bună traducere în funcție de context, de modul de vorbire al interlocutorului și de modul în care vorbești tu.

Vasco Translator V4 prezintă și alte plusuri evidente: este dotat cu o baterie puternică care poate dura până la 180 de ore în modul standby și 4-5 zile în uz standard și are o cartelă SIM preinstalată (oferă conectivitate gratuită și nelimitată pe viață, fără costuri suplimentare sau limite de date). 

Nu degeaba dispozitivul companiei poloneze Vasco Electronics este cel mai premiat translator vocal din lume.

Sursa foto: pagina de Instagram Vasco Translator

Când călătorești în străinătate, ia-l tovarăș (și) pe Vasco

O veche vorbă românească zice că: „unde-s doi puterea crește, unde-i unu nu sporește.”

Expresia aceasta m-a dus cu gândul imediat la multiplele funcții ale gadget-ului care nu este doar un simplu translator vocal.

Doar o primă funcție a sa este de traducere vocală. Pentru a o folosi, apăsați și țineți apăsat pe iconița microfonului pentru a începe vorbirea. Odată ce veți elibera butonul, dispozitivul va traduce propoziția voastră pentru interlocutor. Puteți comunica cu oricine pe stradă, la hotel, într-un restaurant sau într-un muzeu.

Oferă traducere simultană. Asta înseamnă că traduce în ambele sensuri simultan, atât ce zice o persoană către străin, dar și ce zice el către tine. În funcție de conexiune, durează maxim 0.5 secunde să traducă o expresie. Traducerea are o acuratețe de 96%. Asta se datorează faptului că are cea mai actualizată pronunție a cuvintelor, acestea fiind pronunțate de persoane native din fiecare țară.

Vasco Translator V4 este și un translator imagine căci a o altă funcție de-a sa este de traducere poze. Trebuie doar să o selectați, să faceți o fotografie și să așteptați ca translatorul să recunoască limba. Cu acest dispozitiv modern, utilizat în acest mod, puteți să traduceți orice afiș stradal, anunțuri oficiale din partea autorităților, panouri de informare, meniul restaurantelor și cafenelelor, șamd.

Nu putea să lipsească funcția de traducere text care face echipamentul să fie și un translator texte supereficient. Tastați un cuvânt sau o frază scurtă pe care vreți să o traduceți. Imediat veți avea traducerea în limba voastră ceea ce înseamnă că vă puteți baza oricând pe dispozitiv pe post de translator instantaneu.

Puteți, având alături tot ceea ce vă oferă Vasco Translator V4 cu funcțiile sale complexe și complete, să ignorați toate recomandările mele și să alegeți dintre sugestiile făcute de locuitorii capitalei maghiare pe diferite site-uri de pe Internet. Poate vi se potrivesc mai bine acelea primăvara aceasta.

Cherry on the top of March in Budapest

Nu pot să nu vă spun însă că turneul Memento Mori al uneia dintre cele mai influente trupe de synth-pop revine la Budapesta după concertul desfășurat anul trecut, pe Arena Puskás. Pe data de 26 martie, trupa Depeche Mode va susține un nou concert la Budapesta. De data aceasta, într-un spațiu închis (MVM Dome) și într-o atmosferă ce se anunță din start a fi mai intimă. Va fi un nou prilej pentru Dave Gahan și colegii săi de a demonstra spectatorilor de ce sunt considerați încă una dintre cele mai bune trupe live.

Un astfel de concert este și un prilej excepțional de a socializa cu persoane venite să asculte muzica atemporală a trupei din toate colțurile lumii. Pentru voi poate fi ocazia perfectă de a utiliza și funcția MultiTalk a dispozitivului Vasco Translator V4. Aceasta este extraordinar de utilă, mai ales când într-un grup există persoane de mai multe naționalități.

Cu această funcție complexă, puteți crea sau vă puteți alătura unei camere deja existente de chat cu peste 100 de membri. Spuneți cu voce tare sau tastați mesaje în propria limbă. Așteptați în timp ce funcția MultiTalk traduce toate mesajele voastre și pe cele pe care le primiți. Toți membrii din chat pot vedea și pot auzi mesajele în propria lor limbă.

Pledoarie finală pentru călătorii

În anul 1987, Desireless a lansat o piesă muzicală care a devenit celebră. Voyage, voyage. Un cântec diafan pe care l-aș proclama imnul celor care au călătoriile printre visurile lor.

Avionul, trenul sau mașina cu care vă deplasați și hotelul sau camera în care vă cazați reprezintă doar începutul călătoriei. Un dispozitiv precum Vasco Translator V4 vă va face să uitați de barierele lingvistice și vă va facilita comunicarea. Călătoriile poate v-ar fi lăsat cândva fără cuvinte, dar în prezent vă pot transforma într-un povestitor. Cu un translator electronic la îndemână, comunicarea devine floare la ureche.

Călătoriile vă deschid inimile, vă îmbogățesc cunoștințele și vă umplu viața cu povești de spus. Dacă le relatați peste ani copiilor sau le consemnați într-un jurnal sau, de ce nu, scrieți despre ele pe un blog le puteți poate transforma în povești nemuritoare.

Primăvara este un anotimp binecuvântat, când natura este blândă, dar totuși puternică și energică. Iar nuanțele de mentă, smarald și fistic cu care primăvara îmbracă destinațiile de călătorie se asortează cu speranțele și visurile turiștilor. Voi încotro visați să mergeți în acest sezon? 

Articol scris pentru Spring SuperBlog 2024, proba nr. 2

Un gând despre „Spring fiesta în Budapesta alături de Vasco Translator V4

Lasă un comentariu