New life, new beach, new hotel. Palm Beach Hotel

Motto:

Orice plecare e o naștere din nou. (Ioan T. Morar)

Unul din cele mai bine păstrate secrete ale mele este că nu am organizat niciodată vreun sejur, vreo vacanță proprie sau familială. M-am lăsat mereu pe mâna altcuiva. 

Când eram copil, părinții mei planificau vacanțele; mai mult tatăl meu. Se achita prin sindicatul de la locul său de muncă un sejur de 14 zile la Marea Neagră, în stațiunea Mamaia, la același hotel an de an, invariabil. 

Când am devenit majoră, mi-am petrecut vacanțele de vară la Budapesta unde tot timpul meu liber era atent planificat, pas cu pas, muzeu cu muzeu de nașa și mătușa mea. 

Pe aceeași linie, după ce m-am căsătorit vacanțele au fost organizate de fostul meu soț. Aceste vacanțe au implicat timp de 14 ani și 2 copii mici, așa că a optat de câteva ori când copiii erau plini de energie și neastâmpărați pentru un șir de hoteluri all inclusive din țara vecină, Bulgaria, situate în proximitatea orașului Sozopol.  

Marea Neagră o fi ea aceeași și când vine vorba de România, și când ne ducem în Bulgaria, dar trebuie să recunoaștem cu tristețe superioritatea industriei hoteliere din țara vecină la prețuri comparabile cu cele autohtone sau uneori chiar mai mici. 

De aceea, fiicele mele m-au rugat să uit de litoralul românesc pe care nu am mai fost toate trei împreună din 2013 și să ne aventurăm în Bulgaria, la Nisipurile de Aur. Pentru un nou început al vacanțelor la mare în trei, luăm o pietricică în gură, după care trasăm niște planuri pentru un weekend în luna iunie. Ne gândim cu ce anume ajungem la destinație, unde ne cazăm, ce putem vizita în împrejurimi că doar două tinere nu vor sta cât e ziua de lungă doar la plajă. 

Ne unim ideile, găsim soluții și mergem în trio într-o stațiune unde mereu am visat să ajungem. 

Cu ce ajungem de la București în stațiunea Nisipurile de Aur

Am stabilit că cea mai bună soluție posibilă pentru a împăca pe toată lumea este să mergem cu mașina prietenului Niei, fiica mea cea mare. Astfel, tânărul Mihnea și Nia nu vor mai sta de vorbă pe Whatsapp cu orele, spre exasperarea mea și amuzamentul surorii ei mai mici, Lia.

Deși îmi place să cred că sunt o mamă modernă, ambele mele fiice mele vor sta în cameră cu mine și cu Tommy. 

În poza de mai sus este Tommy, o corcitură de Yorkshire Terrier și Shih Tzu. Tommy și Lia sunt nedespărțiți din 2017. Tommy este motivul pentru care va trebui să găsim în stațiunea Nisipurile de Aur un hotel nu doar all inclusive, ci și pet friendly. 

Practic vacanța tihnită în trei s-a transformat în genul acela de vacanță în care pleci cu cățel, cu ̶p̶u̶r̶c̶e̶l̶ prieten.

Unde ne cazăm în stațiunea Nisipurile de Aur 

Să găsească pe booking.com un hotel all inclusive și prietenos cu animalele de companie a fost o sarcină pe care i-am delegat-o Liei. 

Pentru că tot veni vorba de cazare, mi-am notat să nu ne uităm acasă actele: trei cărți de identitate, carnetul de sănătate al lui Tommy cu situația la zi a vaccinărilor sale și procura notarială din partea fostului meu soț cuprinzând acordul său cu privire la deplasarea Liei, încă minoră. Actele sunt primul lucru care ni se cere la recepția hotelului cu ocazia check-in-ului. De asemenea, am făcut și trei asigurări medicale corespunzătoare. 

Ca să nu avem vreo surpriză, i-am reamintit lui Mihnea de vinieta electronică pentru folosirea contra cost a infrastructurii rutiere publice de către categoriile de autovehicule cu masa totală admisibilă mai mică sau egală de 3,5 tone.  

Alegerea Liei mi s-a părut excelentă. Ce nu ar fi putut să-mi placă sau oricui altcuiva la Hotelul Palm Beach? Rezervarea am făcut-o online, direct pe site-ul hotelului, având parte astfel de cel mai mic tarif posibil garantat.

Având în vedere că hotelul primește și căței de talie mică precum Tommy, pentru noi mi s-a părut alegerea cea mai bună pentru o vacanță All Inclusive la Nisipurile de Aur.

Hotelul este situat în partea de sud, partea liniștită a stațiunii Nisipurile de Aur, fiind la adăpost de zarva din zona cluburilor de noapte ceea ce îl face ideal pentru un somn liniștit și o vacanță odihnitoare. Acest aspect m-a bucurat enorm deoarece nici măcar când eram mai tânără nu eram încântată de forfota vieții de noapte și de larma inerentă ei preferând liniștea și sesiunile la spa pentru o vacanță relaxantă. Toate acestea asezonate cu un pic de lux creează vacanța perfectă pentru mine. 

Hotelul Palm Beach are 7 etaje şi dispune de 126 camere duble şi 9 apartamente. 

Am rezervat o cameră dublă cu vedere la parc (2 adulți+1 copil), dar este bine să știți că există și camere cu vedere la mare. Mai pe larg această cameră înseamnă 23 m2 în care se regăsesc un pat twin și un pat suplimentar (canapea extensibilă/fotoliu cu dimensiuni 75/190 cm). Toate camerele au terasă/balcon. Și toate camerele sunt echipate cu TV prin satelit, minibar, sistem central de încălzire/răcire, uscător de păr, Wi-Fi (gratuit!), telefon cu linie directă și baie cu duș, uscător de păr. Menajul se face zilnic. Se oferă, la cererea oaspeților, apeluri de trezire și fier de călcat, dar și masă de călcat. Nu știu cine și-ar dori așa ceva în concediu, dar posibilitățile de petrecere a timpului liber exact ca acasă sunt aproape nelimitate. 

Hotelul dispune de o parcare proprie ceea ce constituie un alt mare avantaj pentru cei care vin cu mașina. Parcarea este cu plată.

Există evident și o paletă largă de facilități de relaxare pentru a te simți ca în vacanță. Cap de listă este plaja privată a hotelului, situată la doar 30 metri distanță de hotel. Șezlongurile, prosoapele și umbrelele de soare sunt gratuite la plajă, dar și lângă piscină în funcție de disponibilitatea lor. Tot ceea ce trebuie să faci este să le soliciți de la recepția hotelului. Celelalte opțiuni de relaxare includ o piscină mare (250 m2) în aer liber cu apă dulce și o secțiune pentru copii mici, o piscină interioară, o sală de fitness și un centru spa cu saună, tratamente de masaj și alte terapii de înfrumusețare. Centrul spa sună pentru mine precum o fracțiune de Rai pe Pământ. 

Hotelul deține și singura sală de bowling (cu șase piste) din stațiunea Nisipurile de Aur ceea ce îi va bucura mult pe Nia și Mihnea. Sala oferă chiar și echipament corespunzător.

Hotelul oferă o varietate de opțiuni culinare, inclusiv un restaurant principal All Inclusive care servește mâncăruri internaționale și locale, un bar la piscină, un alt bar la plajă și un al treilea bar în holul hotelului. Cu atâtea baruri, sper să nu fiu pusă de cei doi tineri în situația de a-i scoate eu din bar, după ce au citit prea multe sticle de Murfatlar.   

Plaja privată a hotelului este amenajată și include un Beach Bar, de la care toți turiștii pot lua produse diverse pe tot parcursul zilei, consumația fiind inclusă în regimul AIl Inclusive.

 Wi-Fi-ul este gratuit nu doar în camere, ci și la bar, piscină și restaurant – practic, pe toată aria hotelului.

Și cum mi s-a precizat că nu se va sta toată ziua la plajă pentru a ajunge să arătăm precum feliile de pâine uitate accidental în interiorul unui toaster și nici la bowling sau la bar cât este ziua de lungă, am schițat și un fel de plan cu obiective, mai mult sau mai puțin turistice, de bifat în partea de nord a Bulgariei.

Cum să îmbini vacanța pentru leneși cu una activă

Vineri, ziua 1

În loc să plecăm din București pe parcursul dimineții și să ne cazăm pe la orele 14 la hotel, vom porni în zori de zi pentru a vizita și orașul Varna. 

Varna este totuși cel de-al treilea oraș ca mărime al țării după Sofia și Plovdiv și capitala de vară a Bulgariei. 

Nu o vom lua din muzeu în muzeu că nu avem timp pentru așa ceva, ci vom inspira prin toți porii aerul local. Nu este nimic mai relaxant decât să descoperi la pas un oraș în care mergi pentru prima oară, să vezi zâmbetele oamenilor, să îi auzi vorbind în limba în care cândva auzeai la televizor spunându-ți-se noapte bună (leka nosht), să vezi interacțiunea lor directă, în mediul lor natural. 

Ne-am decis în drum spre Varna să mergem și să degustăm stridiile bulgărești despre care am tot auzit numai lucruri delicioase, la Stridarium Wine & Oyster Bar.

Apoi am mai avut de străbătut cu mașina doar 17,8 km până la hotel.

Leka nosht! 

Sâmbătă, ziua 2

Dobro utro, detsa!

Copiii și-au dorit mereu să viziteze castelul Reginei Maria a României din Balcic. Fiind situat la doar 20,5 km de hotel, a primit toată dimineața celei de-a doua zile. 

Au învățat la orele de istorie despre el. Palatul din Balcic este singurul care nu a fost în posesia regilor bulgari, ci a reginei Maria a României. A fost construit după războiul aliaților, când teritoriile din jurul Balcicului erau pământ românesc. Elementele vechi bulgare, gotice, orientale și maure se împletesc în arhitectura palatului. Complexul include și anexe și o serie de vile și toate acestea doar la câțiva metri de plajă. O parte din parc a fost transformată într-o grădină botanică uluitoare. Există peste 2000 de specii de plante în această grădină. Turiștii au acces și în interiorul palatului, unde pot vedea mobilierul autentic, precum și o colecție muzeală de obiecte fascinante din trecut.

După grădina botanică, a urmat, pe parcursul după-amiezii, descoperirea frumuseții parcului natural Nisipurile de Aur cu bicicletele, puse la dispoziție de către hotel contra cost.

Duminică, ziua 3 (și ultima)

Dacă pentru cei trei tineri dimineața celei de-a treia zile a fost dedicată jocurilor (bowling, biliard și tenis de masă pentru Nia și Mihnea și shuffleboard pentru Lia și o copilă cu care s-a împrietenit), eu m-am bucurat de plajă, de căldura nisipului auriu, dar și de îndemânarea unor doamne de la centrul spa, de uleiurile aurii cu care mi-au făcut masaj și de împachetările cu ciocolată. 

Dovijdane, Bulgaria!

În perioada când lucram la o corporație multinațională, acesta ar fi fost momentul ideal pentru cuvintele: „let’s wrap this up.”

Nu vă voi spune despre cum am reușit să mă încadrez în bugetul propus deoarece l-am depășit. M-am pus la mintea copiilor, le-am făcut toate poftele și, în ultimă instanță, pentru a acoperi toate cheltuielile am apelat la pușculițele lor. Le-am spart.

În loc de concluzii

Valurile Mării Negre m-au ajutat mult. M-au ajutat să mă întorc la mine. 

Inima omului seamănă foarte mult cu marea: are furtunile, are mareele și, în adâncurile sale, are și perlele ei ce uneori au nevoie de un căutător atent pentru a fi descoperite. 

M-am bucurat de toate lucrurile mari sau mărunte din această vacanță, cum ar fi că drumul de la Shumen la Varna a fost super lin de străbătut prin comparație cu restul traseului, mai ales porțiunea de drum de pe teritoriul României unde îți zici că din groapă în groapă ajungi cumva și la destinația finală. 

Nu m-am întristat că stridiile acelea mâncate la restaurantul din Varna nu au fost chiar gustoase, dar au avut un preț cât se poate de piperat. Nu știam vineri seara ce bunătăți oferă oaspeților lor echipa hotelului Palm Beach dimineața, la prânz și seara.

Ar fi fost culmea să mă supăr că cea care i-a fost cândva României regină a avut o reședință pe care nu aș numi-o castel, ci mai curând o vilișoară. Castelul nu m-a impresionat, dar am luat de acolo un vin de smochin dulce, mult mai dulce și mult mai bun decât toate vinurile încercate în cele trei zile. 

Bronzul de pe piele va dispărea, dar amintirile vor rămâne pentru totdeauna.

Iar inima mării o voi putea asculta mereu în scoica pe care am luat-o de pe plaja hotelului Palm Beach. Va bătea ritmic, în tandem cu inima mea, ori de câte ori mi-o voi apropia de ureche.

Voi în care dintre stațiunile de pe litoralul bulgar preferați să vă petreceți vacanța estivală? 

Articol scris pentru Spring SuperBlog 2023, proba nr. 6


Imaginile folosite pentru a ilustra articolul provin din:

  • arhiva personală
  • arhivele personale ale lui Mihnea Georgescu și Alin Mărgărit, preluate pe acest blog cu acordul autorilor
  • de pe pagina de Facebook a Hotelului Palm Beach
  • fotografii royalty free preluate de pe site-urile pixabay.com și pexels.com

Colajele sunt realizate folosind aplicația canva.com.

Un gând despre „New life, new beach, new hotel. Palm Beach Hotel

Lasă un comentariu