Trăiește momentele magice ale vieții alături de spaghetele Băneasa

Ori de câte ori mă gândesc la paste făinoase, îmi aduc aminte de macaroanele cu brânză telemea de oaie și de melcișorii în lapte pe care îi pregătea mama mea în anii ’80. Nu aș putea spune că îmi încântau papile gustative căci aș minți. Nici nu aveau cum având în vedere calitatea materiei prime folosite și faptul că tata îmi adăuga peste macaroanele sărate zahăr ca să mă mai îngraș căci eram o fetiță slabă, străvezie. O combinație sărat – dulce ce nu mi-a plăcut vreodată.

Pentru atmosferă, tata îmi și cânta, tematic evident, cu speranța că acele macaroane groase vor aluneca mai ușor pe gâtlej. Cei care nu ați primit de la medicul de familie pastile cu iod (wink – wink) este foarte posibil să știți cântecul și să-l fi fredonat și voi înșivă. Cât de potrivit era el pentru urechile unei fetițe nu are vreo relevanță căci știu azi că tata mi-l cânta din dragoste.

(...) "Macaroana de te ține,
Sar fetițele pe tine,
E domniță, e cucoană,
Moare dupa macaroană.

Macaroane, macaroane,
Vor fetele barosane,
E produs original,
Macaroane number one" (…)

Le înghițeam cu noduri, dar le mâncam de dragul părinților mei.

Cum am descoperit gustul spaghetelor Budapesta – București via Băneasa

Am mâncat cu adevărat cu plăcere paste când am ajuns la Budapesta, în vara anului 1990, acasă la nașa mea de botez, recent devenită bunică și în căutare de ajutor pentru cei 2 nepoței năzdrăvani pe care îi avea. Am fost desemnată peste noapte bonă deși nu aveam nicio calificare specială. Eram doar mătușa foarte tânără, cool ca orice adolescentă în ochii unor copii mici.

Trucul meu pentru a-i determina pe cei mici să termine toate spaghetele (preparate de bunica lor) din farfurie erau desenele animate Doamna și vagabondul. Pentru cei care poate nu-și aduc aminte celebra scenă a sărutului din acest film de animație Disney sunt spaghetti care se golesc treptat din farfuria comună a celor 2 personaje principale ale peliculei. „Nu vă pupă nimeni dacă nu mâncați tot din farfurie” ar spune psihologii azi că nu este un îndemn bun pentru doi copii mici, că nu ar fi trebuit să îi las să se uite la desene animate în timpul mesei, dar pe vremea aceea copiii se creșteau altfel. Am făcut tot ceea ce a depins de mine ca doi neastâmpărați, mereu cu gândul la noi și noi șotii, să mai și stea locului și să mănânce.

Am plecat din Budapesta cu amintirea culinară a spaghetelor ca fiind cele mai bune paste pe care le-am mâncat vreodată și întipărit în minte cu ceea îmi spusese nașa mea că sunt paste din grâu dur. Nu știam ce înseamnă asta, dar m-am bucurat când, pe la jumătatea anilor ’90, am putut cumpăra chiar și în București paste făinoase, cu adevărat gustoase și autentic românești, marca Băneasa.

Pe măsură ce au trecut anii, pe rafturile magazinului Mega Image de proximitate, au apărut din ce în ce mai multe sortimente de paste, toate la fel de delicioase și nu vedeam niciun motiv întemeiat de a nu le cumpăra pe cele de la Paste Baneasa – Paste Fainoase și Produse de Morarit, având în vedere raportul preț – calitate excepțional.

Când am devenit la rândul meu mamă și, ca atare mult mai atentă la orice detaliu, am citit că într-adevăr ceea ce cumpăram erau paste din grâu dur. Apoi m-am instruit despre beneficiile lor. Știți cum sunt părinții, nu? Citesc de 345 de ori o etichetă înainte de a le da copiilor să mănânce un anumit produs.

Cu interes crescut am lecturat și despre faptul că sunt făcute după o rețetă specială, folosind 100% făină din grâu dur pentru a asigura culoarea aurie, un gust deosebit şi o calitate excelentă. Se folosește doar grâu dur de cea mai bună calitate la aceste produse pentru a se obține mereu paste cu o textură ideală, care nu se lipesc şi nu se rup în timpul fierberii astfel încât orice rețetă nouă sau tradițională să fie o reușită și să aibă același gust unic și inubliabil: gustul Băneasa. Cât despre sosuri, ele aderă la suprafața pastelor.

Unul din secretele calităţii pastelor Băneasa este tehnologia de ultimă generație cu care sunt produse, furnizată de liderii BUHLER (Elveția) și PAVAN (Italia). Iar italienii știu sigur cum merge treaba cu pastele făinoase, adică perfect precum un amestec de spaghetti și sos bolognese căci erau cunoscute în Sicilia încă din anul 826.

Datorită gustului inconfundabil, a ajuns Băneasa unul dintre cele mai apreciate nume în domeniul morăritului și producției de paste făinoase, cu o istorie de peste 3 decenii. De mai bine de 15 ani, Băneasa este lider pe piața românească a pastelor făinoase, iar fabrica Băneasa cel mai mare și mai modern producător de paste din România și întreaga zonă a Balcanilor.

Cu o capacitate de producție anuală instalată de peste 25.000 tone de paste, Băneasa se numără și printre cele mai puternice fabrici din întreaga Europa Centrală și de Est. Capacitatea fabricii Băneasa este de peste 100 tone/zi și este singura din regiune capabilă să producă o gamă completă de produse (peste 30 de forme de paste diferite). Noroc cu această capacitate căci românii mănâncă în prezent de 3 ori mai multe paste decât în urmă cu un deceniu. Și au și preferințe în funcție de lungimea pastelor. Pastele preferate de românii din mediul urban, utilizatori de internet, unde mă încadrez și eu sunt spaghetti (81%).

Se realizează în fabrica Băneasa paste scurte (coturi, elice, farfalle, fidea, fidelini, pătrate mari, pene, scoici, scoici – gnocchi, serpentine – melci spiralați, spirale), paste lungi (macaroane, spaghete groase nr. 7, spaghete nr. 5, spaghete subțiri nr. 3), cuiburi (fidea cuiburi, tăiței cuiburi, tăiței lați cuiburi) și paste mici (alfabet, cuș cuș, fidea tip C, frunzulițe, gârtene, kezi tarhonya, macaroane scurte, orzo, pătrate mici, romburi).

Mai în glumă, mai în serios m-am gândit când am citit despre kezi tarhonya (denumire de sorginte maghiară) că aș putea să-i trimit nașei mele care prepară și în prezent la 82 de ani paste chiar și pentru strănepoții ei un pachet cu paste autentice românești și cu îndemnul: „gătește cu Băneasa!”

Dictatura fundițelor Băneasa

Deși Băneasa are peste 30 de forme diferite de paste, fetițele mele mănâncă din cauza unei poezioare compuse cu dragoste într-o zi de iarnă invariabil fundițe. Sau cum scrie pe pachet farfalle.

Când ai două fetițe,
Fierbi la foc mic fundițe,
Adaugi-n apă sare
Cu ceva cumpătare, 

La final toate cele necesare
Pentru o masă de sărbătoare,
Dar și 3 stropi de bucurie
Lângă pasta bună ș-aurie. 

Mai presari și mângâiere
Peste focul roșu și dulce.
Spicele au ales să se culce
Pentru a gustului plăcere. 

Ani de zile am visat să readuc în bucătăria mea spaghetele ca în vremurile din copilăria mea târzie. Moș Nicolae a lăsat într-un an spaghetti din grâu dur Băneasa în ghetuțe. Într-un alt an, Moș Crăciun a lăsat sub brad o lingură din aceea specială, cu o gaură la mijloc, cu care se măsoară cantitatea de spaghetti ce se pun la fiert.

Nicio schimbare printre fetițe cu privire la fundițe. Apropourile moșilor au fost prea subtile.

Rețetă cu spaghete Băneasa perfectă și pentru ageamii în bucătărie

Însă, în urmă cu 3 zile, am avut parte de cea mai frumoasă surpriză a anului. Am dat o fugă până la cofetărie să cumpăr niște prăjituri de ziua mea de naștere și când m-am întors acasă am găsit pe masa din bucătărie o porție de spaghete aburinde. 

Nia, fiind mai mare, a început să turuie și să explice tot ceea ce au pus la cale pentru a mă surprinde. 

— Am găsit în debara 5 pachete de paste Băneasa. Nu am știut ce e cu ele, dar ne-am gândit că le-ai cumpărat ca să le mâncăm la un moment dat, nu? 

— Le-am primit de la compania Băneasa ca să le testez. 

— Ce să mai testezi? Că doar mereu cumperi paste Băneasa. Doar știi că sunt yummy-yumm. 

— Dar oamenii aceia nu mă cunosc și nu au de unde să știe ce gătesc eu pentru voi. 

— Dar și noi pentru tine. Vezi ce a răsărit pe masă? Spaghetti Băneasa cu pesto de leurdă. La mulți ani, mama! 
Lia, ușor încruntată, interveni pentru a întrerupe tirada surorii ei mai mari.

— La mulți ani, mama! Spaghetti Băneasa cu pesto de busuioc, mai exact. Am respectat rețeta Băneasa, mai mult sau mai puțin. Noi nu știm să facem pesto, ca să fim sincere, așa că am luat de la Mega un borcan de pesto de busuioc gata preparat că pesto de leurdă nu aveau.

 

— Haideți să vă pup pe amândouă. Mă bucur mult că v-ați descurcat. La așa o surpriză nu mă așteptam. Fetelor, nu ați uitat nimic?

S-au uitat una la alta mirate. Mi-au spus cum le-au preparat pas cu pas.

— Mă gândeam la dragoste. Indiferent ce sortiment de paste Băneasa alegeți sau pentru care rețetă Băneasa optați, un ingredient nu trebuie să vă lipsească vreodată: iubirea. Iubirea pentru paste, iubirea pentru cei dragi cărora le gătiți, iubirea pentru viață așa cum este ea. Din dragoste se nasc cele mai frumoase amintiri, cei mai iubiți copii și cele mai apetisante rețete. 

Viața este o combinație între magie și paste.

Federico Fellini

Să încercați și voi această rețetă căci mixul între gustul tare și plin al parmezanului, buchetul înțepător al busuiocului și aroma dulceagă lăsată de mugurii de pin conferă spaghetelor Băneasa o suculență nemaipomenită.

Voi ce ingredient doar de voi știut adăugați când preparați paste pentru o rețetă de neuitat? 

Articol scris pentru SuperBlog 2022, proba nr. 19


Surse de informare folosite:

Imaginile folosite pentru a ilustra articolul fac parte dintre cele puse la dispoziția concurenților de sponsorul Băneasa cu excepția celor care provin din arhiva personală și a imaginii de pe pagina de Instagram Băneasa. Colajele sunt realizate folosind aplicațiile canva.com și pizap.com.

Publicitate

Un gând despre „Trăiește momentele magice ale vieții alături de spaghetele Băneasa

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s