Moș Crăciun în vizită la familia Confort Merino!

Sunt Margareta și sunt oficial alergică la polen. La mai multe tipuri de polen chiar: graminee, cereale, artemisia și composite. Pufurile nazale și pastilele de Aerius sunt prietenele mele cele mai bune toată vara, iar parcurile și străzile prăfuite ale Bucureștiului cei mai mari dușmani.  

Neoficial sunt alergică și la praf, și la părul de pisică. De unde știu dacă nu este trecut oficial, alb pe negru, într-un raport medical? Strănut, îmi curg ochii, nasul și tot așa până termin de șters praful sau părăsesc casa celor ce dețin feline. 

Plastic sau lână în produsele de pat – o dispută modernă

Pe un fond alergic, este atât de ușor să dezvolți noi și noi alergii. La ce? o să vă întrebați. La acarienii de praf, de exemplu. Acele scârbe mici care au opt picioare exact precum păianjenii. Bine că sunt invizibile ochiului uman că nu mă mai apropiam în veci de vreo pilotă din materiale sintetice.

Potrivit unui studiu publicat în British Medical Journal, există o legătură puternică între produsele pentru pat sintetice și simptomele alergice cauzate de acarieni. De aceea, ori de câte ori mă acopăr cu pilota mea călduroasă, dar sintetică, pe anumite porțiuni de piele îmi apar pete roșii, dizgrațioase, pe care nu mai știu cum să le maschez și sunt nevoită inevitabil să apelez la folia cu pastile de Aerius și iarna.

Studiile arată că acarienii de praf sunt principala cauză pentru astm și diferite tipuri de alergii atât la adulți, cât și la copii. Din fericire, există și studii precum cel făcut de crescătorii de lână din Australia https://www.wool.com/about-awi/media-resources/news/merino-wool-officially-recognised-as-asthma-and-allergy-friendly/ care ne demonstrează că lâna merinos este hipoalergenică în mod natural, fără a necesita tratamente chimice în acest scop.

Un studiu recent al companiei Woolmark a concluzionat că ”lâna nu este un alergen, iar dacă o țesătură provoacă senzații de mâncărime și înțepături pe piele, atunci este din cauza diametrului mare al fibrelor și nu din cauza tipului de fibră.” Departe de a fi un alergen, lâna s-a dovedit a fi chiar benefică pentru cei care suferă de eczeme și dermatită.

De aceea, lâna poate fi alegerea perfectă pentru produsele de pat. Plăpumile și pernele umplute cu lână naturală sunt alegerea potrivită pentru persoanele cu sensibilitate crescută la substanțe chimice și sunt ideale și pentru nou-născuți.

Acarienii de praf adoră întunericul, căldura și umezeala, care este specifică și trenantă în cazul pilotelor sintetice. Prin contrast, datorită structurii fibrelor sale, lâna permite aerului să circule din belșug și elimină umezeala, deci, pur și simplu, nu creează terenul favorit al acarienilor de praf. Lâna îți menține patul uscat, permițând aerului să circule, absorbind rapid umezeala.

Lâna are trei calități esențiale: este antimicrobiană, antibacteriană și rezistentă la mucegai, astfel că un produs din lână naturală în pat diminuează aproape în totalitate apariția acestor probleme. 

Datorită calităților sale de a permite aerului să circule și de a absorbi umezeala, lâna nu creează un teren propice de reproducere pentru bacterii. Proprietatea sa naturală de absorbție a apei împiedică păstrarea umezelii în umplutura pilotei și, astfel, menține în mod natural un nivel scăzut de umiditate, prevenind mucegaiul. Aceasta este doar o altă calitate excelentă, care face din lână umplutura perfectă pentru pilote și perne.

Sunt convinsă că ați fredonat și voi împreună cu membrii trupei Aqua „life in plastic, it’s fantastic”. Da, este fantastică, dar doar dacă ești o păpușă Barbie. Sau Ken. Altminteri apariția plasticului și a materialelor sintetice în perioada postbelică nu a făcut altceva decât să ducă la apariția și proliferarea simptomatologiei de alergii asociate cu textilele pentru pat într-o lume reală, căci nu trăim în Barbie world. De fapt, acest tip de alergii sunt la praf, la acarieni și nu la fibra sintetică. Dar fibrele sintetice sunt un mediu fantastic de propice pentru multiplicarea exponențială a acarienilor, bacteriilor și mucegaiului. 

De aceea când oamenii au renunțat la produsele pentru pat din lână, au apărut și manifestările alergice cauzate de acarieni, bacterii și mucegaiuri. Bunicile noastre făceau o treabă minunată când torceau lâna pentru plăpumi, iar copiii nu aveau niciun fel de alergii.

"Mama la plăcinte face,
Bunicuţa lână toarce,
Tata trage la rindea
Iar eu bat din palme‑aşa."

Nu am dubii că vă amintiți de acest cântecel vesel pentu copii, aparținând folclorului românesc. Bate vântul frunzele. M-a dus cu gândul la copilărie și am decis în timp ce-l ascultam să-i scriu o scrisoare lui Moș Crăciun. Mi se pare că a trecut o veșnicie de când nu am mai făcut asta, de când nu i-am mai cerut nimic pentru mine.

Scrisoare către Moș Crăciun

Dragă Moș Crăciun
Despre mine vreau să-ți spun:

Stau în București într-o căsuță,
Ce uneori nu este prea călduță,
Dar visez la o plăpumioară
Așa cum se făcea odinioară.

Mi-a zis o deșteaptă doctoriță
Să mă gândesc la lână de oiță,
Să renunț de tot la plastic:
E o minciună că e fantastic.

Și pentru că am mii de alergii
Contează calitatea cergii:
Să fie din lână merinos.
Nu-mi va fi de prisos,
Ci cu mare folos
Acest frumos prinos.

Moșule, voi striga tare "Vino,
Cu o pilotă Confort Merino!"
În sacul tău știu că măcar una ai
Drept cadou mult visat să-mi dai.

Confort Merino cu plăpumi și pilote,
Calitatea lor: la cele mai înalte cote.
Toate făcute din lână virgină pură,
Cu fibrele în 3Direcții ca structură.

Plăpumi și pilote cu drapaj excelent, 
Realizate manual cu mult talent, 
Cu termoreglare superioară. 
Când te acoperi? Fulg de nea, ușoară.

Perne moi pentru ca Moș Ene
Să vină iute pe ale mele gene,
Cu lâna dispusă-n structuri omogene
Nu ca odinioară, umplute cu pene.

Ca de la prieten la prieten:
Moșule, lâna nu e alergen.
De te mănâncă și înțeapă
Prea mare-i fibra de lână
Sper ca toți să priceapă
Nu-i vina oiței de la stână. 

Moș Crăciun, știi doar că te iubesc
Sănătate și putere îți doresc
Ca să împarți la copii daruri,
Să uite de au cumva amaruri.
Post scriptum cu detalii pentru Moș Crăciun, reni și elfi

Moșule, cum vii dinspre Polul Nord, pilota Confort Merino o poți ridica de la Polul Nord-Vestic din România: Piatra Neamț. Acolo trăiește o familie ce s-a îndrăgostit de lână pentru simplitatea și puritatea sa naturală și o prețuiește așa cum se cuvine pentru calitățile sale vindecătoare. Oamenii aceia sunt, pur și simplu, dependenți de lână și nu se pot împotrivi sentimentului confortabil pe care lâna li-l oferă. De aceea, s-au dedicat dezvoltării unor produse excepționale pentru pat, naturale și confortabile, care să ne ofere tuturor un somn de calitate, profund și regenerant. Toate produsele sunt fabricate în Piatra Neamț, folosind lână de cea mai bună calitate: lână merinos.

Cum formezi tu cu renii și cu elfii tăi o echipă imbatabilă, să știi că tot astfel Oana Tatu și angajații ei formează o echipă minunată ce împărtășește cu pasiune aceeași viziune: de a schimba modul în care lumea percepe produsele din lână. O adevărată familie, cum ți-am mai zis. Așa că, dacă te vei simți ostenit și înfrigurat, să știi că ei te vor invita în casa lor, la un pahar cu lapte și o farfurie cu prăjiturele proaspăt coapte.

Și-ți vor povesti câte în l̶u̶n̶ă̶ lână și s̶t̶e̶l̶e̶ bumbac organic despre produsele lor de calitate și durabile.

Și-ți vor zice de ce este importantă alegerea lânii pure pentru cei care suferă de alergii, mai ales când vine vorba de produse pentru pat. O să afli de la Oana că lanolina de pe firul lânii are proprietăți antibacteriene și antimicrobiene, că fibrele de lână absorb umezeala în timpul somnului și o transportă spre interiorul fibrei, menținând exteriorul fibrei uscat și că lâna merinos, cu care te-am tot bătut la cap, este antistatică, adică nu reține nici măcar praful, darmite scârnăviile acelea mici de acarieni de care îmi este mie așa de groază.

O să-ți pună în sanie ca să nu te mai doară spatele o pernă într-un înveliș de țesătură de bumbac organic fin de cea mai bună calitate. Nu vei mai transpira aproape deloc căci țesătura de bumbac nu este peliculizată, iar asta înseamnă că permite circulația aerului și umidității. Și ce bumbac! Organic, cultivat fără utilizarea fertilizatorilor chimici, a pesticidelor și insecticidelor. Iar lâna din produsele Confort Merino este total încasetată în țesătură fină fiberproof, tot de bumbac organic. Acest tip de țesătură nu declanșează niciun fel de alergii (atât de contact, cât și cele declanșate de substanțe chimice, acarieni, mucegaiuri).

Să nu crezi că vor uita de reni! Pentru ei au pregătit cu siguranță morcovi și mere proaspete și, evident, bio. Renii tăi sunt foarte importanți. Datorită lor, călătoriile tale au un caracter sustenabil din cele mai vechi timpuri. Și dacă nici familia Confort Merino nu știe și nu apreciază treaba aceasta, apoi cine? Produsele lor sunt din lână 100% naturală, pură, fiind spălată și curățată cu detergenți certificați ecologic si metode mecanice de îndepărtare a impurităților. De aceea, au și primit certificare Oeko-Tex – Standard 100 Class 1, ceea ce reprezintă confirmarea oficială că se doarme în siguranță cu produsele Confort Merino. Politica familiei Confort Merino este de zero plastic, adică au eliminat în totalitate plasticul din materiile prime, cele auxiliare și toate furniturile din produsele Confort Lana. De asemenea, ambalajele sunt realizate din materiale 100% naturale, obținând un produs 100% biodegradabil. 

Iar doamna aceea drăguță, cu păr lung și cu zâmbet larg care face promovarea produselor Confort Merino, le va da elfilor câte un voucher ca să-și ia perne, mai mici, pe dimensiunea lor. Să-și odihnească capul pe ele când obosesc. Câți elfi, atâtea vouchere. Muncesc elfii înainte de Crăciun de li se pleoștesc urechile citind scrisorile copiilor. Și pe ale oamenilor mari. Și sper și poezia mea.

Moșule, sper să-ți lumineze licuricii tot drumul și să ajungi la mine cu bine.

Voi când i-ați scris lui Moș Crăciun ultima oară o poezie sau o scrisoare din tot sufletul?

Articol scris pentru SuperBlog 2022, proba nr. 16


Imaginile folosite pentru a ilustra articolul fac parte dintre cele puse la dispoziția concurenților de sponsorul Confort Merino cu excepția celor care provin din surse royalty free (pixabay.com). Colajele sunt realizate folosind aplicația canva.com.

Publicitate

2 gânduri despre „Moș Crăciun în vizită la familia Confort Merino!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s